בדידותו של מנהיג | ליאור גרוס
מחקרים רבים נכתבו על הבדידות הזו, של מנהל, איש חינוך, מדינאי, מפקד…
האנושות סובלת מבדידות, ראש ממשלת בריטניה החליטה למנות את טרייסי קראוץ' לשרה לענייני בדידות. אגודת הפסיכולוגים האמריקאים טוענת כי בדידות הפכה לאיום הבריאותי המסוכן לציבור, יותר ממגפת ההשמנה החולנית. היא מדווחת שלפי מחקרים מעל 42 מליון אמריקאים בני 45 ומעלה סובלים מבדידות, המחקרים הללו מצביעים על בדידות כאתגר אנושי, ואני טוען שהיא אחד מהאתגרים הניהוליים והמנהיגותיים הכי גדולים שלנו.
במשך שנים חשבתי שהמשפט הזה, "בדידותו של מנהיג", הוא סוג של אקסיומה. מנהיג מקבל על עצמו חיי בדידות. אני הרגשתי את הבדידות הזו במשך שנים. בכל פעם שהייתי צריך לקבל החלטה קשה, ידעתי שאני לבד שם, שהאחריות עלי ורק עלי, ככל שהתקדמתי בדרגות ובאחריות, חשתי שטיפסתי מדרגה אחת יותר מדי. שאני מפחד ליפול, להיכשל. ובעיקר- שאין סביבי אף אחד שאני יכול לחלוק איתו את זה.
זוהי לא אקסיומה. מנהיג לא חייב להיות בודד. מנהל, מפקד, מורה, מטפל וגם הורה- הם אנשים שמשפיעים באופן משמעותי על אחרים. כמנהיגים, תמיד רואים אתכם, תמיד בוחנים את מעשיכם ולוקחים מכם דוגמה, חיובית או שלילית, בדרך כלל זה גורם לנו להפוך ל"דמות".
אני טוען שעם הרבה אומץ התמדה ואימון אישי, אפשר לשנות את דפוס ההתנהגות, ולהפוך להיות ממנהיג שלבד בפסגה למנהיג שעובד בתוך צוות, חלק מהצוות. במשך שבע שנים כשפיקדתי על הפנימייה הצבאית בחיפה, פיתחתי מודל מנהיגות חדש, שנקרא "המנהיגות הטוֹרית" איך הוא קשור לבדידות? כי כשאנחנו באמת שלנו- אותנטיים, אנחנו מסירים את שכבות ההגנה, את מסכות ההסתרה. אנחנו חשופים יותר אבל גם נגישים יותר. זה מפחיד בהתחלה, וזה ממש קשה. הקושי הכי גדול מגיע בזמן השינוי. עובדים שלכם יחשבו שזה מוזר, שהשתניתם, החלק הטוב הוא שהלב מתרגל מהר. כשרואים שזה אמיתי, זה גורם לחיבור, תרגישו כיצד אנשים סביבכם מורידים הגנות מיותרות, מורידים שכבות והסתרות.
החלק השני במודל המנהיגות הטוֹרית מדבר על אהבה לאנשים שלנו. כשאני אוהב את האנשים איתם אני עובד, אני מכיר אותם יותר טוב, אני דואג להם, מרגיש אחריות כלפיהם ומכבד אותם כפי שהם. זה חוזר אלי מיד.
מכרה בתפקיד ניהולי בכיר סיפרה לי שאחד המנהלים בצוות שלה פנה אליה בחיוך ואמר לה "את יודעת, ממש השתנית. האווירה כאן נעימה הרבה יותר תודה!". מיותר לציין שהתפקוד שלו ושל יתר חברי הצוות עלה באופן מהיר ומבחינת אותה מנהלת- מהיר ומפתיע. אני לא הופתעתי. אני כבר יודע מה קורה לאנשים שמרגישים אהובים יותר, מוערכים יותר.
החלק השלישי במודל הוא חופש- כשמנהיג מאפשר חופש פעולה לאנשיו ומבהיר להם שזה בסדר גם אם ייטעו, כולם פחות מכווצים. כשאנחנו פחות מכווצים אנחנו נפתחים. מרגישים טוב יותר יחד.
כל אלו, לא יקרו בלי אומץ לשנות ולהשתנות. זהו המרכיב הרביעי.
מטרתנו היא לעזור לכם ולהזכיר לכם- אתם לא לבד, אני מכיר את תחושת הבדידות הזו, אני גם יודע איך לצאת ממנה.